petek, 16. maj 2014

#Sovice, obnorele moj svet..

Vsak ima v svojem življenju neko stvar, na katero je še posebej navdušen. Stvar, ob kateri mu kar poskoči srce, ko jo vidi. Tudi jaz jo imam, že zelo zelo dolgo in še kar se me drži. Ko sem danes imela eno tistih "spomladanskih čiščenj" svoje sobe, sem se komaj začela prav zavedati, koliko stvari se je v zadnjih letih nabralo in koliko mi določene pomenijo. 

Nekatere me pripeljejo do prav prisrčnih spominov na osnovno ali srednjo šolo, majčka i <3 Paris na nepozabne dogodivščine v Parizu, sovice na moj začetek "owl" manije, dnevniki vse od mojega 12 leta dalje, spominki, magnetki, star neuporaben nakit in tu so tudi stare knjige, ki še vedno dišijo svoji starosti primerno. Vse te stvari so del mojega življenja, spremljale so me vsaka v svojem obdobju v mojih 20 letih. Pripomogle so k temu, da sem takšna oseba kot sem in veliko od teh stvari nebom nikoli vrgla proč, tudi če niso za nobeno šaro več. Ker bi lahko danes pisala v nedogled, o vseh stvareh, ki se nahajajo v moji sobi, pa sem se odločila, da izpostavim tiste, katerih je največ, katere me na nek način označujejo in prinašajo še večjo pozitivo v moj že tako "mavričen" svet.

Moja "owl" obsedenost se je začela nekje v sredini srednje šole, torej kakšna 4 leta nazaj. Še zdaj se spomnim, da sma z mami pregledale vsak kotiček v mestu, vsako trgovino z nakitom, samo da bi našle verižico s sovo. Želela sem si jo bolj kot bilokaj drugega. Res sma se mogle pošteno potruditi, a ko sem jo dobila, sem jo nosila skoraj vsak dan. Postala je nekakšen amulet, ki prinaša srečo. Ko sem jo nosila sem se počutila varno, kar se mi zdaj zdi smešno, ampak tako je bilo. V teh letih so sovice postale neverjetno popularne. Ne samo, da so se pojavile v različnih oblikah nakita, ogrlice, prstani, uhani, zapestnice, tukaj so tudi blazine, posteljnine, kreme, ličila, igrače iz pliša, oblačila, celo igrače za majhne živali v obliki sove, da pripomočkov za v kuhinjo sploh ne omenjam. Lahko bi naštevala v nedogled, saj so že skoraj vse stvari dobavljive v obliki sove.  Svet so obnorele in moram priznati, da mi ravno iz tega razloga, ker jih vidim dobesedno vsepovsod, več niso tako zanimive kot 4 leta nazaj. Svojo zbirko sovic imam, skrbno jo čuvam, tu pa tam si privoščim kaj novega. Ampak verjemite mi, ko stopite v mojo sobo je na ogled kar preveč sov in včasih se ti lahko začne rahlo "blest". Moja manija s sovicami bo vedno del mojega življenja, saj se je pojavila ob prelomu, ko sem odraščala in se ob meni kar trdno drži še zdaj. Ko sem si privoščila prve tetovaže, sem razmišljala tudi o tetovaži sove, vendar ko sem videla, da se je za to odločilo že kar precej ljudi, sem si premislila. Da o tem, da sem celo vprašala strica GOOGLA kako je shajati s pravimi mini sovicami doma in kje na svetu je pravzaprav sploh dovoljeno, da jo imamo kot hišnega ljubljenčka, sploh ne govorim. Totalna obsedenost. Ko te neka stvar/žival oz njena pojava tako obsede, da včasih sploh ne znaš več trezno razmišljati. V prispevek vam bom prilepila slike moje domače zbirke sovic, da vidite o čem vam govorim in da boste dojeli, kakšna obsedenost me je držala vsa leta. Zakaj sovice? Ker so lepe, zanimive, edinstvene in ker je vsaka drugačna od druge. Vsaka ima svojo posebnost, ki je prav tako lepa kot posebnost druge.. Ker jih preprosto obožujem in si ne morem pomagati, da jih nebi.

Pravijo, da so sove simbol teme, noči, smrti. Prinašale naj bi nesrečo, nekaj slabega, saj so nočne ptice, ki s svojimi velikimi očmi bedijo v temi in povzročajo pravo zmešnjavo kot plenilke. Govori se o različnih pomenih, a jaz sem jih vedno videla kot posebne in prelepe ptice ter verjela v sledečo legendo:


Starogrška boginja višje modrosti Atena se je lahko spreminjala v sovo. Medtem ko je nekaterim primitivnejšim ljudstvom ta ptica pomenila zlo in smrt, so jo drugi častili kot boginjo jasnovidnosti, astralne projekcije in čaranja. Stari Rimljani so spali s sovjim peresom pod blazino, kar naj bi njihovim sovražnikom onemogočalo razkriti njihove skrivnosti.


#Lahko noč vam želim 

Ni komentarjev:

Objavite komentar